Japonský Ceramic Land

Je velký, krásný, obdivuhodný, říká se mu Japonský Louvre, ale nikdo tam nechodí. Podívejme se na něj trošku blíž a třeba porozumíme, proč byl a stále je Japonci odsuzován a zatracen. 


Můj první článek o děsivých zábavních parcích Japonska se o tomto parku nezmiňoval a to hlavně proto, že je v úctyhodně zachovalém stavu a až na to, že působí opravdu jako město duchů, ničím jiným neděsí. 

Psal se rok 1980 a všichni investovali do zábavních parků. Připadalo jim, že v tom nemůžou selhat. Vráželi miliony do drahých konstrukcí, pozemků, pracovní síly a využívali rostoucí ekonomiky, jak jen to šlo. Se zábavním parkem přece nešlo nic pokazit
Samozřejmě až na výjimky, jako jsou třeba The Russian Village, Gulliver's Kingdom, Sports World, Takakanonuma Greenland atd. Z těchto parků se staly černé ovce, které nikdo nechtěl a nikdo se o ně nezajímal.

Tyto parky nebyly prodány, nebyly znovu opraveny, jen zůstaly opuštěny daleko od reality, aby si ani místní nevzpomněli, co tam bylo a ve většině případů ještě je. Nebyl důvod se o ně starat, při první příležitosti je majitelé prostě odepsali. A nač plýtvat peníze za zbourání celého parku, když tam prostě může zůstat stát, ať už se s ním děje cokoli...


K těm místům patří i právě Ceramic Land, ačkoli je odolnější než ostatní. Nachází se ve městě Kyushu, které je známé pro své květinové zahrady, a tam stále stěží přežívá. Nikdo už tam nechodí, není tam žádný zaměstnanec, který by vybíral vstupné. I když ceny každý rok klesaly... z původních 3 000 jenů se dostaly na 200 jenů (cca z 600 Kč na 40 Kč).

Už je to spousta let, co jsou jedinými návštěvníky vandalové a zvířata.

Někdy opravdu zůstává rozum stát nad tím, co všechno dokáží lidé jen tak opustit. Sama bych se na to místo určitě podívala a je až obdivuhodné, že to tam není vůbec vyrabované. V něčem se dají Japonci opravdu obdivovat a v něčem zase nechápat.

Chtěla jsem vám tohle místo aspoň trošku přiblížit a doufám, že se mi to povedlo. Je spousta míst, o kterých se moc nemluví, a tohle je právě jedno z nich. Snad se nám společně povede objevit víc pozoruhodných a dá se říct, že i temných míst Japonska a Koreje.









Sdílet příspěvek:

, , , , ,

Komentáře

0 komentářů :

Okomentovat