Zábavní parky trochu jinak

Povězme si to rovnou, většina z vás Japonsko miluje, přece jen se kolem naší skupiny točí převážně otaku komunita, takže tu pro vás mám článek o zábavních parcích, ale trošku jinak. 

anthonysmithdesign.co.uk


Japonsko je plné opuštěných oblastí, kam ani noha nešlápne, ovšem takovým místům se v Japonsku říká Haikyo (廃墟) jenž v překladu znamená „ruiny“

A co si budeme povídat, nejděsivější z nich jsou dozajista zábavní parky. A když takové místo ještě zahalíme mlhou, tak je to úplně v háji. 

Ptáte se proč se tak stalo? Proč zanechali fungující zábavní parky svému osudu? Proč je nerozebrali? Něco s tím neudělali? Řeknu vám, proč.
  • Jako první důvod tu máme krach. Prostě zkrachovali. Půjčili si na rozjezd z bank nebo je podporovaly právě ony banky, které ať už zbankrotovaly nebo vypověděly úvěr. A jak víme, bez peněz nic nejde. 
  • Dalším důvodem je samozřejmě konkurence. Celou Asií se každou chvilku otevře nespočet zábavních parků. A pokaždé jsou něčím nové. Nemluvě samozřejmě o Disneylandu, který ma na krku spoustu zruinovaných parčíků. 

A právě z těchto důvodů je spousta takových parků opuštěných. Přece jen, stát se to v Česku, všechno je rozkradený, rozmlácený a vy víte co se tím snažím říct. :D


Každopádně jednu výhodu to má, zvědavci, fotografové a podobně mají zase co objevovat. 
Musím říct, že sama jsem hodně velký strašpytel, ale zvědavost, jak to místo působí naživo je silnější a asi bych tam také nakoukla. 


Takakanonuma Greenland


Tento park otevřeli v polovině 70. let, ale o to rychleji ho zase zavřeli. Asi o 10 let později a to v roce 1986 se ho pokoušeli znovu otevřít, ale opět selhali.
Pak už park nikdy neotevřeli a od té doby jej pomalu zarůstají místní rostliny a všechno reziví. 
Z nějakého důvodu je skoro každá fotka, kterou najdete z Takakanonuma Greenland v husté mlze. Lidé to připisují klimatu a ročnímu období. Ale i tak se dá říct, že s tou mlhou to vypadá pěkně strašidelně.


Nara Dreamland

Když v roce 1955 poprvé otevřeli Disneyland, okamžitě to znamenalo pro ostatní problém. Moc zábavních parků, které by byly tak velké nebo podobné nebylo. V roce 1961 byl postaven Nara Deamland, a v mnoha směrech byl kopií Disneylandu. 

Ale v roce 1983 otevřeli Disneyland i v Tokiu a jakmile se do Japonska dostal Disney, Nara Dreamlad začal upadat. Poslední rána přišla, když Universal Studios otevřeli poblíž Osaky v roce 2001 svůj vlastní park. Krátce poté, v roce 2006 se Nara Dreamland uzavřel nadobro.

Samotný park ještě pořád stojí, je převážně nedotčený a je rájem zvědavců.



Tak jo, více parků a zajímavostí zase příště. ^.^



Sdílet příspěvek:

, , , , ,

Komentáře

0 komentářů :

Okomentovat